Over Sonja

Sonja van santen

Mijn naam is Sonja van Santen. Als meisje van 2 verhuisde ik van de grote stad Gouda naar een klein dorp in de kop van Noord Holland. Het was heerlijk om als kind op te groeien in en met de natuur. Ik was veel buiten, genoot van de dieren die we hadden en het was een klein en veilig leven. Mijn moeder leerde mij om te gaan met haar Pfaff naaimachine, daar ben ik haar heel dankbaar voor want daar heb ik mijn werk van gemaakt!

Vanwege mijn studie aan de kunstacademie verhuisde ik naar Utrecht en een paar jaar later naar Amersfoort. Ik ging werken als grafisch ontwerper en heb dat sinds 1994 met heel veel plezier als zelfstandig ondernemer gedaan. Ik maakte ook illustraties en heb samen met een paar vriendinnen een collectie aankomstkaartjes ontworpen (“geboortekaartjes” voor geadopteerde kinderen).

Van Amersfoort verhuisden we naar Nijkerk, naar een huis met een praktijkruimte waar ik kon werken en klanten ontvangen. We kregen twee zoons uit het mooie Ethiopië en ik bouwde mijn werk als grafisch ontwerper langzaam af. De zonen waren gek op verkleedkleren en zo kwam mijn naaiervaring goed van pas! Ook cadeautjes voor vriendjes rolden regelmatig onder de naaimachine vandaan. Kussens met een naam erop waren in die tijd favoriet.

In 2007 verhuisden we naar Zutphen, stopte ik met het grafische ontwerpwerk en richtte mij op het naaiwerk. Ik stond op marktjes waar ik mijn mooie maaksels verkocht en mijn spullen waren te koop in een winkel in Vorden. Zo af en toe kreeg ik een opdracht voor het maken van iets moois en ik ontdekte hoe leuk ik dat vond! Ik startte met een webwinkel.

Op een dag vroeg een lieve dame mij of ik van overhemden van haar overleden man een deken zou willen maken. Dekens had ik al vaker gemaakt omdat ik samen met mijn schoonmoeder lappendekens naaide voor een weeshuis in Ethiopië. Ervaring had ik dus genoeg en ik zei “ja”. Daarmee opende zich een voor mij nieuwe wereld: van kleding van (overleden) dierbaren iets maken dat troost biedt. De deken werd met zoveel blijdschap ontvangen en dat ontroerde mij diep. Ik besloot meer bekendheid te geven aan het maken van ‘troostwerk’ en ik heb inmiddels al voor velen iets moois mogen maken. En dat is wat ik nog steeds doe, naast kledingreparatie, kleding pimpen, het naaien van vlaggenslingers op bestelling. Ook voor persoonlijke verjaardagscadeautjes op verzoek weten klanten mij te vinden (keukenschort, kussen, etui, sleutelhanger, theemuts).

Over cadeautjes gesproken: voor mijn ouders heb ik dekentjes genaaid die ze over hun benen kunnen leggen als het in de avond wat killer wordt. In die dekentjes zitten stukjes stof van kledingstukken van mijzelf verwerkt. Mijn moeder weet dat precies want zij heeft die kleding lang geleden zelf genaaid! Gespreksstof genoeg door het bekijken van een dekentje!
Voor de hospice was ik 3 jaar lang vrijwilliger en naaide ik kussens in hartvorm voor hun cliënten. De kussens boden zachtheid en troost en het kwam vaak voor dat ze zelfs mee gingen in de kist.
Hartenkussens maak ik ook van kleding van dierbaren. Een heel fijn cadeautjes waarvan ik zou willen dat ik die had kunnen maken van kleding van mijn eigen grootouders. Dat had me zeker getroost na hun overlijden.

Nu heb ik dus een naaiatelier! En dat is echt heel leuk!
Naast het atelier hou ik ook van fietsen, zingen, lezen, dieren, vuurtjes maken, koken en bakken, kruidenleer, post maken en versturen en mensen ontmoeten.

Ik werk onder mijn eigen naam en onder De Maeckerij. Omdat veel mensen mij via mijn bedrijfsnaam kennen, ben ik via twee webadressen vindbaar: www.demaeckerij.nl en www.sonjavansanten.nl
Op Facebook vind je mij onder Sonja van Santen.

Top